CINEMA OP DE SOFAVan september 2009 t/m april 2010 presenteren de Verkadefabriek en de Reinier van Arkel groep voor de derde keer de lezingencyclus ‘Film en Psychiatrie’. Net als afgelopen seizoen bestaat de reeks uit zeven speelfilms met een psychiatrische invalshoek. En ook dit keer worden alle voorstellingen weer in- en uitgeleid door de Bossche psychiaters Paul van Dongen en Pieter-Jan Carpentier. Als geen ander weten zij zowel de films als de onderliggende psychiatrie te ontleden.

radio-interview VPRO
Op donderdag 12 november interviewden Floortje Smit en Lotje IJzermans de beide psychiaters in hun VPRO-cultuurprogramma ‘De Avonden’. Tijdens het gesprek werden onder meer BROTHERS, RESPIRO en beroemde filmpersonages besproken. Hieronder kunt u de fragmenten terugluisteren:
©2009 VPRO Radio

interview de Volkskrant
Op donderdag 10 december publiceerde Bor Beekman in de Volkskrant een interview met Paul van Dongen en Pieter-Jan Carpentier naar aanleiding van de première van de remake van BROTHERS. Het verhaal is na te lezen op cinema.nl.
vk_20091210.jpg

Het programma is dit seizoen als volgt:
21 sep  Respiro  Emanuele Crialese, ITA, 2002
19 okt  Synecdoche, New York  Charlie Kaufman, VS, 2008
16 nov  Brothers  Susanne Bier, DEN, 2004
18 jan  Little children  Todd Field, VS, 2006
22 feb  Vier Minuten  Chris Kraus, DUI, 2006
15 mrt  Caos calmo  Antonio Luigi Grimaldi, ITA, 2008
19 apr  Boy A  John Crowley, GBR, 2007

Reserveer tickets via verkadefabriek.nl
(onder ‘programma/verkoop » filmcursussen » inschrijven’)

Psychiatrie vormt een vruchtbare voedingsbodem voor films. Dat heeft bekende klassiekers opgeleverd als ONE FLEW OVER THE CUCKOO’S NEST en A CLOCKWORK ORANGE, maar daarmee is de koek bepaald niet op. Alleen al de laatste tien jaar zijn er zo’n tachtig bijzondere arthousefilms uitgekomen die direct of indirect te maken hebben met een psychiatrisch thema. Autisme, borderline, depressie, geheugenverlies, pedofilie, rouwverwerking, schizofrenie, slapeloosheid, verslaving - je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een film over.

Uit het grote aanbod stelde VF-filmprogrammeur Ilona van Heeckeren een groslijst samen, waaruit de psychiaters Paul van Dongen en Pieter-Jan Carpentier zeven titels kozen voor hun nieuwe reeks ‘Film en Psychiatrie’. Vergeleken met de vorige editie is er één klein verschil. Het programma is iets minder zwaar op de hand - al blijft dat natuurlijk heel subjectief. Aan de opzet van de cyclus is verder weinig veranderd: voorafgaand aan elke voorstelling houden beide psychiaters een korte inleiding waarin ze vooral focussen op de filmische kant, na afloop volgt een nabespreking waarin de psychiatrische kant ruim aan bod komt.
Samen met het publiek worden daarbij alle vragen besproken die de film heeft opgeroepen. Maar dat niet alleen. Er wordt ook gekeken hoe de psychiatrische problematiek is verbeeld en wat daar de achtergronden van zijn. En zo mogelijk wordt de hamvraag beantwoord: heeft de filmpatiënt de juiste behandeling gekregen?

Deze combinatie van een psychiatrische én een filmische blik levert telkens weer verfrissende inzichten op, zo bleek de afgelopen twee jaar in de Verkadefabriek. Paul van Dongen en Pieter-Jan Carpentier hebben daarmee een extra podium gevonden voor een bijzonder initiatief, waarmee ze tien jaar geleden begonnen bij de psychiatrische instelling Coudewater in Rosmalen en bij de Reinier van Arkel groep in Den Bosch en Vught. De besprekingen in de Verkadefabriek zijn bedoeld voor een breed publiek: voor wie interesse heeft in film, de menselijke psyche en geestelijke gezondheidszorg. Kortom, voor iederéén eigenlijk.

Meer lezen?